Életünk minden perce valóság. Életünk minden perce a miénk. Akármit teszünk, tegyük azt teljes felelősséggel és figyelemmel!

 1. Tudatosítsuk, hogy felelősek vagyunk a sorsunkért. Ezt a felelősséget nem tudjuk nem vállalni. (Stressz-forrás: mást okolunk a saját döntéseinkért.)
 2. Korlátainkkal csak mi magunk tudunk megbirkózni. A stressz kezeléséhez külső segítséget kaphatunk, de ezek csak tanácsok, útmutatások. Nélkülünk nem tudunk előbbre jutni. (Stressz-forrás: mástól várjuk a segítséget.)
 3. Fogadjuk el a valóságot. A valósághoz hozzátartoznak rossz tulajdonságaink is. Önismeretünk alap eleme, hogy ismerjük ezeket. (Stressz-forrás: irreális énkép.)
 4. Tűzzünk ki világos, elérhető célokat. Tudatosítsuk céljainkat és a megvalósításához szükséges lépéseket. Rendszeresen tegyünk dolgokat, mely közelebb visz célunkhoz. (Stressz-forrás: erőnket meghaladó, homályos célok.)
 5. Ha van egy nehéz feladatunk, az elsők között kezdjünk neki. Ha a végére hagyjuk, egész nap nyomasztani fog. (Stressz-forrás: halogatás.)
 6. Kommunikáljunk együttműködően. Megfelelő önértékelésre, nyitottságra és érzékenységre van szükségünk. Kerüljük a személyeskedést, koncentráljunk a problémára. (Stressz-forrás: személyeskedés, „áldozat szerepkör” felvétele.)
 7. Ne féljünk kimozdulni komfortzónánkból. Menjünk új helyekre, beszéljünk új emberekkel. Legyünk nyitottak  a világra. (Stressz-forrás: megszokott ingerek.)
 8. Rendszeresen sportoljunk (úszás, futás, kerékpározás stb.) Heti 3-4 alkalommal 30-50 perc szükséges ahhoz, hogy szervezetünk hozzászokjon a magasabb terheléshez. Ez testileg és lelkileg is jó kondíciót biztosít. Tartsuk szem előtt a fokozatosságot. (Stressz-forrás: gyenge fizikai kondíció, kitartás hiánya.)
 9. Ne terheljük túl szervezetünket nehéz ételekkel. Táplálkozásunkban részesítsük előnyben a természetes és növényi  ételeket, gyümölcsöket. (Stressz-forrás: az emésztés és a méreganyagok kiválasztása  energiáinkat emészti fel.)
 10. Adjunk lehetőséget szervezetünknek, hogy tisztítsa magát. Naponta végezzünk légző gyakorlatokat, tartsunk diétanapot. Fontos a rendszeresség és a fokozatosság! (Stressz-forrás: a méreganyagok károsítják idegrendszerünket.)
 11. Oldjuk izmainkban a feszültséget. A stressz izmainkban raktározódik. Ettől fáj a fejünk, hátunk, ami rossz közérzetet szül és zavar mindennapokban. Tanuljuk meg a helyes testtartást és légzést. A tónusos izmokat hetente többször nyújtsuk, menjünk masszázsra. (Stressz-forrás: feszült izmok, fejfájás.)
 12. Örömünket-bánatunkat osszuk meg szeretteinkkel. Programjainkat, s testedzésünket is végezzük barátunkkal, társunkkal. Így minden találkozás élménygazdag lesz. (Stressz-forrás: emberi kapcsolatok hiánya.)

Ajánlott nyugtató, idegerősítő és izomlazító gyógyteák: kamilla, levendula, citromfű. (Stressz-forrás: túlterhelt idegrendszer.)