A Nagyhercegség területén és fővárosában a szomszédos országokkal összehasonlítva egyre nagyobb különbségek tapasztalhatóak az ingatlanárak tekintetében. A lakóingatlanok árának emelkedését semmi nem lassítja, az elmúlt évek adatait vizsgálva megállapítható, hogy akár évente 3,8 százalékos áremelkedés jellemző. A Statec és az Observatorie de l’habitat kidolgozott egy új módszertant, amely lehetővé teszi a négyzetméter árának pontos meghatározását: egy garázs átlagosan 38 600 eurót ér Luxemburgban, – északi részén csak 23 800, a fővárosban pedig majdnem 74600 eurót ér-.

Az árakat a leginkább az határozza meg, hogy hol található, és mekkora a mérete. A tapasztalatok szerint a ház területének növekedésével csökken az eladási ár. Az elmúlt évek ingatlanstatisztikájából látható, hogy míg egy stúdió lakás átlagos négyzetméterenkénti ára 4700 euró környékén mozog, addig a három hálószobával, vagy annál többel rendelkező ingatlanok négyzetméterenkénti ára csak 3800 euró, amely jelentős különbség.

Másik fontos jellemzője a Nagyhercegség ingatlanpiacának, hogy távolodva a fővárostól egyre csökken az eladási ár. Luxembourg kantonban az átlagos négyzetméterenkénti ár 5300 euró, addig az átlagár Esch-sur Alzette- kanton területén csak 3800 euró környékén mozog. A főváros való hozzáférés szintén a házárakban mutatkozó különbségeket növelte: minél közelebb van Luxembourghoz, annál magasabb az ára. Az országban Bertrange település számít a legdrágábbnak.

A szomszédos országokkal való összehasonlításban a statisztikák azt mutatják, hogy egészen 2012-ig a luxemburgi árak együtt mozogtak a Belgiumban tapasztalható ingatlan árakkal, viszont a luxemburgi piac dinamikusabb növekedése miatt a szakadék azóta is folyamatosan növekszik. Ha az árakat a németországi piaccal hasonlítjuk össze, abból az a következtetés vonható le, hogy a meglehetősen stabil ingatlanárak ott is 2011 óta ugyanolyan mértékben szárnyalnak, mint Luxemburgban. Ezzel szemben a franciaországi árak már 2012 óta csökkenő tendenciát mutatnak.

A Nagyhercegség vonzó lehetőségeket kínál a szakképzett külföldi munkavállalók, és diákok számára, ezért egyre többen döntenek a letelepedés mellett. A magas ingatlanárak miatt jelentős részük a lakhatást ingatlan bérléssel oldja meg, de nem ritka, a lakóotthonok közös megosztása sem. A fiatalok az albérletkeresésben is előnyben részesítik a közösségi hálózatokat, Facebook-csoportokon keresztül tesznek közzé albérlettel kapcsolatos bejelentéseket.

A luxemburgi albérleti szobák, lakások megtalálásához ajánlható a Vaubanfort.lu weboldal. A portál kiváló ár-érték arányú ajánlatai városi és régiós szinten garantálják a rövid, vagy hosszú távú célokra alkalmas megoldásokat.