A rosacea egy bőrbetegség, mely krónikus, gyulladásos folyamatokat okoz az arc középső részén (homlok, orr, álla, orcák) és néha a szemek környékén is. Az elváltozások foltosak, pirosak, gyulladtak és néha viszketnek is. A rosacea többnyire az idősebb korosztályt érinti, különösen a 30 és 50 év közöttieket, de bármilyen életkorban előfordulhat. A betegség előfordulása nőknél és férfiaknál is azonos, bár a férfiak általában súlyosabb formában szenvednek.

Rosacea okai

A rosacea okai nem teljesen tisztázottak, de valószínűleg genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában. A betegség kiváltó okai közé tartozik a napfény, a stressz, az alkohol, a csípős fűszerek, az élesztő, a koffein és a hőmérséklet-változások. Ezen kívül a baktériumok, az atkák és az endoteliális diszfunkció is hozzájárulhatnak a rosacea kialakulásához.

Rosacea típusai

A rosacea több típusa létezik, melyek közül a leggyakoribbak a következők:

 1. Eritemato-telangiectaticus rosacea: Az arc vörös, foltos, gyulladt és égő érzést okoz. Az arc hajszálerei kitágultak és láthatóak.
 2. Papulopustularis rosacea: Az arc vörös, foltos és gyulladt, azonban ezen kívül apró kiütések (papulák és pustulák) is megjelenhetnek rajta. Ezek a kiütések hasonlóak a pattanásokhoz, de nem ugyanazok.
 3. Phymatous rosacea: A betegség ezen típusa az orr duzzanatával és a bőr vastagodásával jár. Az orr bőre vastagabbá és durvábbá válik, ami eltér a normális bőr textúrájától.
 4. Ocularis rosacea: Ez a típus az ocularis területet, vagyis a szemet és a környező bőrt érinti. Izzadságmirigyek gyulladása, szárazság és irritáció jelentkezhet a szem körül.

Fontos megjegyezni, hogy a rosacea típusok kombinálódhatnak, és az egyik típus átmenetileg átalakulhat egy másik típussá.

Rosacea tünetei

A rosacea tünetei változóak lehetnek és fokozatosan alakulnak ki. Az alábbiak a leggyakoribb tünetek:

 1. Arcpirosság: Az arc különböző részein (általában az orron, az arc középső részén és az arccsontokon) vörös foltok, pikkelyes vagy égő érzéssel járó duzzanat jelentkezhet.
 2. Kiütések: Kisebb piros vagy sárga pustulák (folyadékkal teli hólyagok) vagy papulák (pattanás-szerű kiütések) jelenhetnek meg.
 3. Égő vagy csípő érzés: Az arc érzékeny és fájdalmas lehet, gyakran égő vagy csípő érzéssel.
 4. Vörös szem: Az izzadságmirigyek gyulladása, szárazság és irritáció jelentkezhet a szem körül.
 5. Orrdagadás: A Phymatous rosacea típusa miatt az orr duzzadhat, eltorzulhat.
 6. Hízósejtes hyperplasia: A betegség krónikus formában szenvedő betegeknél előfordulhat, hogy az érintett területen a bőr hízósejtjei megduzzadnak, ezáltal az arc szélesedik és deformálódik.
 7. Érintett terület érzékenysége: Az arc bőre érzékeny lehet a napfényre, a hőre, a hidegre, az alkoholra és a szélsőséges időjárási viszonyokra.

Fontos megjegyezni, hogy a rosacea tünetei változóak lehetnek, és más bőrbetegségek tüneteivel is összetéveszthetők. Ezért fontos, hogy orvoshoz forduljunk, ha ilyen tüneteket tapasztalunk.