Január elejétől várhatóan 4 pályázati konstrukció nyílik meg: beruházás, kutatás-fejlesztés, innováció, és képzések finanszírozására.

A VINOP-1.2.1-21 pályázat a hazai mikro-, kis-, és középvállalkozások számára – Budapest területén kívül – igényelhető visszatérítendő, és adott feltételekkel vissza nem térítendő támogatás. A projekt a modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segíti, és az 1. szakaszban 2021. március 1. – április 16. között lehet benyújtani. Az elnyerhető összeg 10 millió – 629,3 millió forint. A program számos tevékenység támogatására igényelhető, például technológia fejlesztés, vagy infrastrukturális és ingatlanberuházás, de képzési és tanácsadási szolgáltatások igénybevételére is. A kötelezően megvalósítandó tevékenységek mellett legalább 2 db önállóan nem támogatható tevékenységet is tartalmazni kell, valamint választható, de önállóan nem támogatható tevékenységeket is. A vállalkozásoknak 24 hónap áll rendelkezésre a projekt végrehajtására.

A VINOP-2.1.2-21 a vállalatok kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységeit ösztönzi. A projektben a mikro-, kis-, és középvállalkozások mellett nemcsak a nagyvállalatok, de például a különböző kutatóhelyek, és költségvetési szervek, és nonprofit szervezetek is pályázhatnak országosan – Budapest területén kívül. A vissza nem térítendő támogatás iránti pályázati kérelmeket, az 1. szakaszban március 1. – április 30. között lehet benyújtani. Az elnyerhető összeg 50 millió forint- maximum 500 millió forint.

Idén várhatóan népszerű KKV pályázatok fognak megjelenni a VINOP pályázati program keretein belül.