Amellett, hogy a határtalan szabadság érzését adja, a világjárás sok veszélyt rejt. A mai napig vannak olyan országok, ahová még a békefenntartók is csak a lehető legnagyobb elővigyázatosság mellett merészkednek be, így ezeket a helyeket a turistáknak jobb messze elkerülni.

Szomália

Szomália évek óta világ legveszélyesebbnek tartott országa. Turistaként az országba látogatni teljesen értelmetlen lenne, hiszen látnivaló nem igen akad, emberrabló ellenben van sok.

Az Afrika szarván elterülő, Magyarországnál hétszer nagyobb Szomáliában húsz éve polgárháború dúl. Az ország egy részét nemzetközi erők tartják felügyelet alatt, míg máshol maga a földi pokol. Lévén nincs erős központi kormány, a különféle törzsek közti gyűlölet véres harcokat eredményez, melyek rendszeresek mind a mai napig.

A kontroll nélkül, nyomorban élő szomáliaiak egy része az óceánpartjuk mentén, a Szuezi-csatorna felé igyekvő hajókat fosztogatja, és ezen kalózok komoly veszélyt jelentenek a hajók legénységére.

Kongói Demokratikus Köztársaság

Az Afrika közepén terpeszkedő méretes ország utóbbi évtizedei sem voltak mentesek a háborúktól, erőszaktól. A huszadik század elején még Belga Kongó néven ismert, az európai gyarmatosítók miatt sokat szenvedett ország 1960-ban lett független, öt évvel később azonban a világ egyik legkorruptabb emlékű vezetője, Mobutu Sese Seko vette át a hatalmat, és 1997-es előzéséig zsákmányolta ki az ország vagyonát.

A kilencvenes évek végén több háború zajlott itt, de a rengeteg ENSZ békefenntartó ellenére máig nem sikerült elérni, hogy egészén béke legyen. A tekintélyes méretű ország egyes területeit fegyveres csoportok uralják.

A közbiztonságnál már csak az infrastruktúra rosszabb. Autózható út például kevés van, így az országon belül nagy távolságokat megtenni csak légi közlekedéssel lehet.

Szudán

Szudán évekig tartotta magát a világ legveszélyesebb országairól szóló lista első helyén, és bár mára néhány helyett hátraesett ugyan, de még mindig nem ajánlott a világutazóknak arra járni.

Az országban 1956 óta folyamatos harcok dúlnak az északi iszlamisták és a déli keresztények között, amely 2011-ben odáig fajult, hogy a déli rész levált, és Dél-Szudán néven egy független állam lett. Mivel a határvidéken értékes olajmezők vannak, a jelenlegi látszólagos béke valószínű csak időszakos, és a nyugati erők beavatkozása nélkül a véres háborúk tovább folytatódnak majd.

Az ország nyugati része Dárfúr, ahol Afrika egyik leginkább embertelen polgárháborúja zajlik immár tizedik éve.

Csád

Bár jelentős kőolajkészlettel bír, Csád egyike Afrika legszegényebb országainak. Mintegy kétszáz népcsoport lakja, melyek legtöbbje nem mindig képes békésen kezelni konfliktusait. Mindezt fokozza, hogy a szegénység miatt a segélyszállítmányokért sokszor a korrupt hivatalnokokon át vezet az út, a rablások miatt pedig a külföldi segélyszervezetek dolgozói sincsenek biztonságban.

Turistaként értelmetlen volna felkeresni, hiszen nem csak a fegyveres erőszakkal, de az országot sújtó rengeteg járvánnyal is meggyűlhet az utazó baja.

A szomszédos Szudán konfliktusait Csád is megszenvedi. A dárfúri polgárháború elől menekülő szudániak java Csádban remél menedéket, a menekültek hadának ellátása pedig nagy kihívást jelent. Komoly gondot okoz még Dárfúrral kapcsolatban, hogy a csádi kormány fegyveres ellenzéke ezt a területet használja, mint biztonságos bázist támadásai között.

Zimbabwe

Az egykori Rhodézia, Zimbabwe gazdaságilag jelenleg a legelmaradottabb ország a világon. Korábban britek uralta gyarmat volt, mely évek alatt gazdasága valamelyest fejlődött ugyan, de a fajüldöző politikát folytatott, fehérek vezette kormány mélyen megalapozta a fehérek elleni ellenszenvet a lakosságban.

A faji egyenlőtlenségek, valamint a britek elnyomása miatt a hatvanas évek végére a fekete lakosság fellázadt, és gerillaháborújuk eredményeként vezetőjük, Robert Mugabe megkapta a hatalmat. A máig regnáló Mugabe vezetése alatt az ország tönkrement, és agresszívan vertek le minden ellenzéki kezdeményezést.

Az ország ma semmiképp sem érdemes az utazók figyelmére. A rendszeres összecsapások, az éhező lakosság, valamint a rengeteg járvány miatt jobb messze elkerülni.

Afganisztán

A huszadik század közepe táján Afganisztán egy fejlődő, toleráns ország volt, ahova előszeretettel járt az európai elit, az 1980-as évek óta tartó háborús helyzet miatt azonban egy gazdaságilag gyenge, veszélyes országgá lett.

Afganisztán a világ legnagyobb máktermesztője. Az ópium alapanyagának számító mákot termesztő, és azzal kereskedő klánok nem csak a helyi lakossággal, de a külföldiekkel is erőszakosan lépnek fel, ha veszélyeztetve érzik magukat.

Emellett a tálib felkelők és a muzulmán terroristacsoportok is folyamatos rettegésben tartanak egyes területeket, így semmiképpen sem érdemes meglátogatni ezt az ázsiai országot.