A Newcastle United Football Club egy angol profi labdarúgóklub, amelynek székhelye Newcastle upon Tyne városában található, és amely a Premier League-ben – az angol labdarúgás legmagasabb osztályában – játszik. A klubot 1892-ben alapították a Newcastle East End és a Newcastle West End egyesülésével. A csapat hazai mérkőzéseit a Newcastle központjában található St James’ Parkban játssza. Miután a Taylor-jelentés előírta, hogy minden Premier League-klubnak ülőhelyes stadionnal kell rendelkeznie, a pályát az 1990-es évek közepén átalakították, és jelenleg 52 305 férőhelyes.

A klub három év kivételével a Premier League történetének minden évében tagja volt a bajnokságnak, 2022 májusától kezdve 90 szezont töltött az első osztályban, és a Football League 1893-as csatlakozása óta soha nem esett az angol labdarúgás másodosztálya alá. A Newcastle négy bajnoki címet, hat FA-kupát és egy FA Charity Shieldet, valamint az 1968-69-es Városok közötti Vásárvárosok Kupáját és a 2006-os UEFA Intertotó Kupát nyerte, ami a kilencedik legtöbb trófeát jelenti, amit angol klub összesen nyert. 1904 és 1910 között volt a klub legsikeresebb időszaka, amikor egy FA-kupát és három bajnoki címet nyertek. Utolsó nagy hazai trófeájuk 1955-ben volt (bár az utolsó nagy trófeájuk 1969-ben volt), és az utóbbi időben a klub az 1990-es években négyszer volt bajnoki vagy FA-kupa második helyezett. 2009-ben a Newcastle kiesett, majd 2016-ban ismét. A klub mindkétszer elsőre megnyerte a másodosztályú bajnokságot, 2010-ben és 2017-ben bajnoki győztesként tért vissza a Premier League-be.

A Newcastle régóta rivalizál a közeli Sunderlanddel, amellyel 1898 óta vívják a Tyne-Wear derbit. A klub hagyományos szerelésének színei a fekete-fehér csíkos mez, fekete rövidnadrág és fekete zokni. A címerük a város címerének elemeit tartalmazza, amelyen két szürke víziló látható. Minden hazai mérkőzés előtt a csapat a „Local Hero” című dalra lép pályára, és a meccsek alatt is éneklik a „Blaydon Races”-t. A 2005-ös Gól! című filmben szerepelt a Newcastle United, és sokan a filmnek tulajdonítják, hogy növelte a klub népszerűségét a játékosok és szurkolók körében.

A klub tulajdonosa 2007-től 2021-ig Mike Ashley volt, aki a hosszú távú elnök, Sir John Hall utódja. A klub a világ 17. legnagyobb bevételt termelő klubja az éves bevételt tekintve, 2015-ben 169,3 millió eurót termelt. A Newcastle legmagasabb helyezése 1999-ben volt, amikor a világ ötödik legtöbb bevételt termelő futballklubja volt, Angliában pedig a második a Manchester United mögött. 2021. október 7-én a klubot 300 millió fontért vásárolta meg egy szuverén vagyonalap által vezetett konzorcium.

Premier Liga tabella a FociTipp.net-en