Nem olyan egyszerű megválaszolni azt a kérdést, hogy mennyibe is kerülhet manapság egy szülés, ha azt nem állami kórházban tennénk meg. Az ár nagyon sok mindentől függ, hiszen az egyes magánklinikákon fellelhető költségek nagy mértékben térhetnek el egymástól. Sok esetben már azt sem olyan egyszerű kideríteni, hogy mennyit kell kiadni egy állami kórházban, hiszen esetenként itt sem olyan olcsó a vizsgálat.

De vajon milyen árakra lehet számítani? Cikkünkből most minden kiderül!

Az egészségügyi ellátás manapság

Az állami egészségügyben hivatalosan mindenféle terhességi vizsgálat, illetve maga a szülés is támogatott, ingyenesen igénybe vehető. Azonban sokan döntenek úgy, hogy inkább saját orvost vagy szülészt fogadnak. Nem csoda, hogy sokan inkább a magánklinikák mellett döntenek, hiszen az állami intézményekben akár 8-10 ágyas kórtermekben is történhet az elhelyezés szülést követően. Emellett nem választható saját orvos és szülésznő sem.

Számos statisztika készült már arról, hogy vajon a várandós anyukák milyen arányban választanának állami kórházat és milyen arányban magánkórházat. Ennek kapcsán elmondható, hogy a hölgyek többsége még mindig több esetben választják az állami egészségügyet. Ez főként a magas költségek miatt van így, persze akadnak olyan anyukák is, akik teljes mértékben megbíznak a rendszerben. Pedig a magánklinikán történő szülés sokkal kellemesebb és sok esetben nem annyira költséges, mint azt először gondolnánk.

Milyen árakra lehet számítani szülés esetén?

Ha kíváncsi arra, hogy milyen árakon mozognak most a szülészeti csomagok, akkor mindenképp érdemes szétnéznie a Duna Medical Center magánkórház weboldalán. Itt háromféle szülési csomag közül lehet válogatni, ami lehetővé teszi, hogy bárki igénybe tudja venni a szolgáltatást.

Az alap csomag 655.000 forint, amely tartalmazza a 40. heti szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálatokat, az ultrahangot, a CTG-t, a vérnyomásmérést, illetve a vizeletvizsgálatot egyaránt. Emellett a szülés kapcsán a császármetszés esetén a műtéti érzéstelenítést, természetes szülésnél pedig a kísérő jelenlétét is. Az alap csomagnál a szülés után az édesanyát és a gyermeket egyaránt megfigyelik és ellátják, szükség esetén fájdalomcsillapítót adnak, illetve az első három éjszakát a klinikán tölthetik.

A prémium csomag már egy kicsit drágább, hiszen ezért közel egymillió forintot kell kifizetni. Azonban sokkal többet kaphatunk, mint az alap szolgáltatás esetében. Itt már a 38. héttől elkezdődnek a vizsgálatok, amely kapcsán a kismama aneszteziológiai konzultációt kérhet, illetve a szülés során saját orvost és szülésznőt választhat magának.

Ami pedig az exkluzív csomagot illeti, 1.280.000 forintért, a várandós édesanya szinte mindent megkaphat, amire csak szüksége van. Legyen szó saját orvosról, külön családi szobáról, vagy éppen személyre szabott dietetikai tanácsadásról egyaránt.

Mi van akkor, ha csak terhesgondozásra van szükség?

Természetesen előfordulhat, hogy a szülés nem magánkórházban történik, azonban a terhesgondozás kapcsán mégis azt választjuk. Itt ugyanúgy van alap, prémium és exkluzív csomag egyaránt. Elmondható persze, hogy itt is az alap a legolcsóbb, amely 300.000 forintnál kezdődik, míg a prémium esetén 350.000 forinttal számolhatunk. Ami pedig az exkluzív csomagot illeti, ott már 380.000 forint lesz a terhesgondozás a várandósság 18. hetétől.